Fettisdagen w Szwecji to prawdziwe święto dla miłośników słodkości. Podobnie jak w Polsce, Szwedzi również postanowili ustanowić specjalną datę, Ostatki, kiedy po raz ostatni można się porządnie najeść słodkości, by nie ulegać pokusom podczas Wielkiego Postu. W Szwecji ten dzień obchodzi się we wtorek.
Nam Tłusty Czwartek kojarzy się z wielkim, pączkowym obżarstwem. W Szwecji dzień ten często nazywany jest Semmeldagen, ze względu na niekwestionowaną gwiazdę tego dnia – semlę. Semla wyglądem może niektórym przypominać polskie ptysie. Przepisów na semlę jest zapewne tyle, ile jest regionów w Szwecji. Tradycyjnie jest to pszenna bułeczka z dodatkiem kardamonu, wypełniona masą migdałową i bitą śmietaną.
Skąd ta semla?
Słowo “semla” pochodzi od łacińskiego słowa similia, które oznacza mąkę pszenną. Istnieje wiele różnych typów semli, które różnią się wyglądem i smakiem. To jedna z ulubionych słodkich bułek Szwedów. Nazywana jest też Fettisdagsbulle, Gräddbulle lub Fastlagsbulle. Bardzo charakterystycznym sposobem jej podawania jest Hetvägg: semla w głębokim talerzu, wypełnionym ciepłym mlekiem.
Przepis na semlę
Dorota, z bloga Bigos po szwedzku, podaje taki przepis na semlę:
Składniki:
75 g masła
szklanka mleka,
25 g drożdży
1 szklanka cukru pudru
szczypta soli
2 łyżeczki zmielonego kardamonu
1 jajko
2,5 szklanek mąki
1 ubite jajko do posmarowania
Nadzienie migdałowe:
200 g obranych migdałów lub 75 g pasty migdałowe
pół szklanki cukru pudru
szczypta kardamonu
szklanka mleka
2 szklanki śmietanki ubitej z cukrem pudrem
Wykonanie:
Rozpuścić masło. Skruszyć drożdże do miski dodać ciepłe mleko i mieszać aż do rozpuszczenia drożdży. Dodać cukier, sól, ewentualnie kardamon, jajko, mąkę, masło. Zagnieść ciasto, aż będzie gładkie. Uformować kulę i pozostawić pod przykryciem około 30 minut.
Rozgrzać piekarnik do 225 °.
Przełożyć ciasto na posypaną mąką stolnicę i uformować 12 okrągłe bułeczki. Pozostawić do wyrośnięcia na 20 min. Posmarować ubitym jajkiem i piec w piekarniku ok 10 minut, do złotego brązowego koloru. Ostudzić na kratce. Następnie Odkroić wierzch ciastka. Okruchy bułki wymieszać z mlekiem i pastą migdałową. Wypełnić bułki masą. Ubić śmietanę i wycisnąć ozdobnie na każdej bułce. Ułożyć odcięty uprzednio wierzch bułki i posypać cukrem pudrem.
Chcesz dowiedzieć się czegoś więcej o szwedzkiej kuchni? Zajrzyj na Pofikasz.
Thank you for your sharing. I am worried that I lack creative ideas. It is your article that makes me full of hope. Thank you. But, I have a question, can you help me?