Tłusty… Wtorek? Fettisdagen w Szwecji.

Fettisdagen w Szwecji to prawdziwe święto dla miłośników słodkości. Podobnie jak w Polsce, Szwedzi również postanowili ustanowić specjalną datę, Ostatki, kiedy po raz ostatni można się porządnie najeść słodkości, by nie ulegać pokusom podczas Wielkiego Postu. W Szwecji ten dzień obchodzi się we wtorek.

Nam Tłusty Czwartek kojarzy się z wielkim, pączkowym obżarstwem. W Szwecji dzień ten często nazywany jest Semmeldagen, ze względu na niekwestionowaną gwiazdę tego dnia – semlę. Semla wyglądem może niektórym przypominać polskie ptysie. Przepisów na semlę jest zapewne tyle, ile jest regionów w Szwecji. Tradycyjnie jest to pszenna bułeczka z dodatkiem kardamonu, wypełniona masą migdałową i bitą śmietaną.

Skąd ta semla?

Słowo “semla” pochodzi od łacińskiego słowa similia, które oznacza mąkę pszenną. Istnieje wiele różnych typów semli, które różnią się wyglądem i smakiem. To jedna z ulubionych słodkich bułek Szwedów. Nazywana jest też Fettisdagsbulle, Gräddbulle lub Fastlagsbulle. Bardzo charakterystycznym sposobem jej podawania jest Hetvägg: semla w głębokim talerzu, wypełnionym ciepłym mlekiem.

źródło: arla.se

Przepis na semlę

Dorota, z bloga Bigos po szwedzku, podaje taki przepis na semlę:

Składniki:

75 g masła
szklanka mleka,
25 g drożdży
1 szklanka cukru pudru
szczypta soli
2 łyżeczki zmielonego kardamonu
1 jajko
2,5 szklanek mąki
1 ubite jajko do posmarowania

Nadzienie migdałowe:

200 g obranych migdałów lub 75 g pasty migdałowe

pół szklanki cukru pudru

szczypta kardamonu

szklanka mleka

2 szklanki śmietanki ubitej z cukrem pudrem

Wykonanie:

Rozpuścić masło.  Skruszyć drożdże do miski dodać ciepłe mleko i mieszać aż do rozpuszczenia drożdży. Dodać cukier, sól, ewentualnie kardamon, jajko, mąkę, masło. Zagnieść ciasto, aż będzie gładkie. Uformować kulę  i pozostawić pod przykryciem około 30 minut.

Rozgrzać piekarnik do 225 °.

Przełożyć ciasto na posypaną mąką stolnicę i uformować 12 okrągłe bułeczki. Pozostawić  do wyrośnięcia na 20 min. Posmarować  ubitym jajkiem i piec w  piekarniku  ok 10 minut, do złotego brązowego koloru. Ostudzić na kratce. Następnie Odkroić  wierzch ciastka.  Okruchy bułki  wymieszać z mlekiem i  pastą migdałową. Wypełnić bułki masą. Ubić śmietanę i wycisnąć ozdobnie na każdej bułce. Ułożyć odcięty uprzednio wierzch bułki i posypać cukrem pudrem.

Chcesz dowiedzieć się czegoś więcej o szwedzkiej kuchni? Zajrzyj na Pofikasz.

About Aldona Hartwińska

Autorka bloga Pofikasz: o Szwecji po polsku, organizatorka festiwalu Nordic Talking, autorka przewodnika turystycznego po Szwecji i Sztokholmie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *