??
Aleksandra Michta-Juntunen to absolwentka politologii oraz zarządzania z językami obcymi. Zawodowo zajmuje się rozwojem edukacji zawodowej w Finlandii oraz tłumaczeniami. Od dwunastu lat mieszka w Helsinkach, jednak zanim zapuściła korzenie w Finlandii mieszkała na Litwie, w Norwegii i Hongkongu. Kolekcjonerka fińskich tłumaczeń literatury polskiej oraz wielbicielka dobrej kuchni. Swoją kulinarną pasją dzieli się na blogu Fińskie smaki, który prowadzi od ponad czterech lat. Na swoim blogu przybliża tajniki kuchni fińskiej, tradycje oraz ciekawostki. Kuchnię fińską ceni za prostotę, a za najlepszy fiński smak uznaje tradycyjny żytni chleb. Wielka entuzjastka fińskiej sauny oraz leśnych spacerów. Prywatnie mama sześciolatka i żona byłego właściciela reniferów.
W 2019 Aleksandra wydała książkę “Finlandia. Sisu, sauna i salmiakki”.