Tłusty… Wtorek? Fettisdagen w Szwecji.

Kuchnia  Szwecja

Fettisdagen w Szwecji to prawdziwe święto dla miłośników słodkości. Podobnie jak w Polsce, Szwedzi również postanowili ustanowić specjalną datę, Ostatki, kiedy po raz ostatni można się porządnie najeść słodkości, by nie ulegać pokusom podczas Wielkiego Postu. W Szwecji ten dzień obchodzi się we wtorek.

Nam Tłusty Czwartek kojarzy się z wielkim, pączkowym obżarstwem. W Szwecji dzień ten często nazywany jest Semmeldagen, ze względu na niekwestionowaną gwiazdę tego dnia – semlę. Semla wyglądem może niektórym przypominać polskie ptysie. Przepisów na semlę jest zapewne tyle, ile jest regionów w Szwecji. Tradycyjnie jest to pszenna bułeczka z dodatkiem kardamonu, wypełniona masą migdałową i bitą śmietaną.

Skąd ta semla?

Słowo “semla” pochodzi od łacińskiego słowa similia, które oznacza mąkę pszenną. Istnieje wiele różnych typów semli, które różnią się wyglądem i smakiem. To jedna z ulubionych słodkich bułek Szwedów. Nazywana jest też Fettisdagsbulle, Gräddbulle lub Fastlagsbulle. Bardzo charakterystycznym sposobem jej podawania jest Hetvägg: semla w głębokim talerzu, wypełnionym ciepłym mlekiem.

źródło: arla.se

Przepis na semlę

Dorota, z bloga Bigos po szwedzku, podaje taki przepis na semlę:

Składniki:

75 g masła
szklanka mleka,
25 g drożdży
1 szklanka cukru pudru
szczypta soli
2 łyżeczki zmielonego kardamonu
1 jajko
2,5 szklanek mąki
1 ubite jajko do posmarowania

Nadzienie migdałowe:

200 g obranych migdałów lub 75 g pasty migdałowe

pół szklanki cukru pudru

szczypta kardamonu

szklanka mleka

2 szklanki śmietanki ubitej z cukrem pudrem

Wykonanie:

Rozpuścić masło.  Skruszyć drożdże do miski dodać ciepłe mleko i mieszać aż do rozpuszczenia drożdży. Dodać cukier, sól, ewentualnie kardamon, jajko, mąkę, masło. Zagnieść ciasto, aż będzie gładkie. Uformować kulę  i pozostawić pod przykryciem około 30 minut.

Rozgrzać piekarnik do 225 °.

Przełożyć ciasto na posypaną mąką stolnicę i uformować 12 okrągłe bułeczki. Pozostawić  do wyrośnięcia na 20 min. Posmarować  ubitym jajkiem i piec w  piekarniku  ok 10 minut, do złotego brązowego koloru. Ostudzić na kratce. Następnie Odkroić  wierzch ciastka.  Okruchy bułki  wymieszać z mlekiem i  pastą migdałową. Wypełnić bułki masą. Ubić śmietanę i wycisnąć ozdobnie na każdej bułce. Ułożyć odcięty uprzednio wierzch bułki i posypać cukrem pudrem.

Chcesz dowiedzieć się czegoś więcej o szwedzkiej kuchni? Zajrzyj na Pofikasz.

9 komentarzy

  • Thank you for your sharing. I am worried that I lack creative ideas. It is your article that makes me full of hope. Thank you. But, I have a question, can you help me?

  • I know a lot of folks whom I think would really enjoy your content that covers in depth. I just hope you wouldn’t mind if I share your blog to our community. Thanks, and feel free to surf my website QN6 for content about Thai-Massage.

  • 7, 8 Many hereditary disorders or constitutional chromosomal anomalies have been reported in patients who developed seminomatous or nonseminomatous testicular carcinoma priligy reviews One such mechanism by which BBB permeability is increased in cerebral injury is via increased expression of vascular endothelial growth factor VEGF 33, 34

  • Gregory Thompson MD Internal Medicine Kathleen Romito MD Family Medicine Douglas A priligy tablets price Some women are born with ovaries that can not produce eggs

Leave a reply