Duńskie smaki – Smørrebrød

Smørrebrød. Jeden z największych duńskich klasyków jest tak głęboko zakorzeniony w żołądkach Duńczyków, że ani rusz!

Iga Faurholt Jensen
Via Skandynawia

Te popularne kanapki obładowane obkładem różnego rodzaju, stały się sztuką kulinarną. Sklepiki i delikatesy sprzedające smørrebrød prześcigają się w tym, kto zrobi najwyższe i najpiękniejsze kanapki. Im kanapka wyższa, tym lepsza.

Smørrebrød, czyli „otwarta kanapka”. Czym jest i z czym to się je?

Na próżno szukać tu kawałka chleba ukrytego pod stertą sałaty, panierowanego filetu z ryby, pomidora i ogórka, krewetek, kawioru, plasterka cytryny i remulady ( popularny „stjerneskud”- spadająca gwiazda). Zapomnij też o wygodnym usadowieniu się na kanapie z kawałkiem smørrebrød w ręku, gdyż do tego należy podchodzić z nożem i widelcem!

Kiedy to się zaczęło?

Smørrebrød został wynaleziony w latach 80’ XIX w. Od tamtego czasu Kopenhaga wzbogaciła się o małe restauracje serwujące kanapki, przede wszystkim w porze lunchu, ale również obiadu. Restauracja Nimb znajdująca się w znanym parku rozrywki Tivoli, jest w posiadaniu najstarszej karty menu ze smørrebrød z 1883r. Można by stwierdzić, że ilu Duńczyków, tyle odmian kanapek. Jedno jest pewne. Bedąc w Danii nie możesz przejść obok nich obojętnie. Jest to absolutny „must” na liście kulinarnej.

Duńskie świąteczne tradycje – pierwsza niedziela adwentowa

Smørrebrød – którą wybrać?

A Jeśli kiedykolwiek rzucisz się w wir robienia „otwartych kanapek”, polecamy Tobie trzy najpopularniejsze warianty:

Kartoffelmad – kawałek ciemnego pieczywa, ugotowane ziemniaki pokrojone w plasterki, plasterek usmażonego uprzednio boczku, majonez, szczypiorek i czerwona cebula.

Æggemad – ciemne pieczywo, ugotowane jajka pokrojone w plasterki, ugotowane i obrane krewetki, majonez, kawior, pomidor, ogórek

Leverpostejmad – pasztet, usmażony plasterek boczku i usmażone pieczarki Velbekomme! Smacznego!

View this post on Instagram

🇵🇱Dzień 6: Ostatni dzień naszego wyjazdu był bardzo spokojny. Pożegnaliśmy lunchem nasza ulubiona restauracje @paternosterkrog, popstrykałyśmy fotki na moście do Klädesholmen, zaliczyłyśmy z dziećmi naszą ukochaną plażę, a późnym wieczorem pożegnał nas najpiękniejszy zachód słońca nad portem w Rönnang❤️Tjörn… tęsknimy za tobą i napewno jeszcze wrócimy☀️👍🏻🇸🇪———————————————————————- 🇬🇧Day 6: The last day of out trip. Nice and easy☺️we steped by @paternosterkrog for the last lunch this time, drove back and took the last pictures of archipelago from the bridge to Klädesholmen, spent some time on our lovely beach and later in the evening we got blessed with the most beautiful sunset ever❤️Tjörn… we miss you and we will be back one day again ☀️👍🏻🇸🇪

A post shared by Iga Faurholt Jensen (@via_skandynawia) on

About Iga Faurholt Jensen

Iga Faurholt Jensen, współautorka bloga i fanpage na Facebooku Via Skandynawia. Od 10 lat mieszka w Danii i to właśnie pasją do Danii chciałaby zarażać Polaków.